Uw voeten professioneel en vakkundig verzorgd
Medisch pedicure
Een medisch pedicure is breed opgeleid en is ingeschreven in het kwaliteitsregister wat kwaliteit en deskundigheid waarborgt. De medisch pedicure is bevoegd en bekwaam om naast het behandelen van de gangbare voetproblemen zoals verwijderen van een likdoorn en eelt is ook de zo geheten risicovoeten te behandelen, deze kunnen ontstaan zijn door b.v :
- Diabetes
- Reuma
- Spasme of verlamming
- Oncologie
Meer informatie over deze behandelingen vindt u op de pagina Risicopatiënten.
Vanzelf sprekend bent u ook zonder risicovoeten van harte welkom voor het laten knippen van de nagels, verwijderen van eelt en of een likdoorn of een van de overige behandelingen.
Kwaliteitsregister
De medisch pedicure is opgenomen in het Kwaliteits Register Pedicures (KRP) van ProCert. ProCert heeft het Kwaliteitsregister voor de Pedicure (KRP) ontwikkeld om de kwaliteit te waarborgen.
Wilt u meer weten over het kwaliteitsregister kijk dan op de pagina Over - brancheorganisatie
Vergoedingen
Zorgverzekeraars verlangen van zorgverleners dat ze hun kennis op peil houden. Iedere beroepsgroep binnen de zorg kent hiervoor zijn eigen systeem. Tijdens de behandeling wordt gewerkt volgens de laatste richtlijnen die zijn voorgeschreven ten aanzien van mensen die diabetes hebben.
Een behandeling van een medisch pedicure kunt u in sommige gevallen declareren bij uw ziektekostenverzekering. Raadpleeg hiervoor in uw polis naar de voorwaarden of neem contact op met uw zorgverzekering.
Om in aanmerking te komen voor een vergoeding moet u, voordat u naar de pedicure gaat, een verwijsbrief hebben van uw huisarts of specialist.
Er zijn grote verschillen tussen de verzekeraars. Lees uw polis goed door! Ik doe er alles aan om zo goed mogelijk geïnformeerd te zijn en u voor een vergoeding in aanmerking te laten komen, maar het is uw eigen verantwoording om gedeclareerd te krijgen en hiervoor verzekerd te zijn!
Wilt u meer weten over vergoedingen of nakijken of u voor een vergoeding in aanmerking komt klik dan hier.
Ik zal ervoor zorgdragen dat u een juiste factuur ontvangt zodat u deze kunt doorsturen naar uw verzekering.
Specialistische technieken
Indien uw voeten en/of nagels daarom vragen kunt u bij de medisch pedicure terecht voor de toepassing van diverse specialistische technieken.
Het vervelendste en meest pijnlijkste probleem van de nagels is, dat ze in kunnen groeien. Ingroeiende nagels zijn nagels die vervelende pijn in de nagelriemen veroorzaken. Ze drukken in de huid en veroorzaken veel pijn en ongemak bij het lopen. Regelmatig ontstaat er veel eelt in de nagelwal en dit veroorzaakt dan een likdoorn, welke zeer pijnlijk kan worden. Wat de oorzaak daarvan is valt niet altijd te achterhalen.
Vaak lost het probleem zich al op door regelmatig uw voeten te laten verzorgen.
Tijdens de behandeling kunnen wij zo’n nagel pijnvrij maken door het scherpe hoekje dat in de huid drukt te verwijderen. In de nagelriem doen we een stukje verbandgaas, Ligasano, om de druk van de nagel op de nagelriem te verminderen. Met een aantal behandelingen en goede adviezen is het probleem vaak goed onder controle te houden. Maar bedenk wel dat de medisch pedicure het gevolg kan weghalen maar niet de oorzaak. Als u te kleine schoenen draagt zult u zelf daar wat aan moeten doen en grotere of bredere schoenen moeten kopen waarin u uw tenen vrij kunt bewegen zonder de voor- en zijkant van de schoen te voelen.
Uw medisch pedicure kan u hierover informeren en tevens kan zij uw schoenmaat controleren.
Soms lukt dat niet op deze manier en zijn nagelbeugels nodig.
Indien de nagel door de huid heen prikt dan is het een ingegroeide nagel, deze gaat vaak gepaard met ontstekingsverschijnselen. Men heeft dan een dikke rode en pijnlijke teen. De teen voelt warm aan en het lopen is vaak moeizaam. Vaak ontstaat er pusvorming. Vaak kan het helpen om driemaal daags te spoelen met lauwwarm water, dus niet in een voetenbadje maar m.b.v. de douchekop. De evt. aanwezige bacteriën spoelen meteen weg en kunnen zich niet in het lekkere warme water van het voeten badje vermenigvuldigen en zich netstelen in andere wondjes op de voet.
Mensen met deze aandoening doen er verstandig aan eerst naar de huisarts te gaan. Als de ontsteking over is kunnen wij verder gaan met behandelen en de nagel begeleiden om op de juiste manier te groeien.
Wat kunt u doen als met deze maatregelen uw tenen gevoelig blijven? Men kan dan naar de huisarts gaan en een partiele nagelresectie. Daarbij wordt door de podotherapeut onder plaatselijke verdoving een deel van de nagel en de nagelwortel verwijderd. Feeling4Feet heeft mooie resultaten gezien van Rondom Podotherapeuten met nauwelijks residief van de klachten.
Een tweede optie is om een nagelbeugel te laten plaatsen door uw medisch pedicure.
Het principe van de nagelbeugel is;
- Doordat de beugel terug wil in zijn oorspronkelijke vorm gaat hij licht aan de nagel trekken, hierdoor wordt de nagel rechter van vorm en kan niet meer in uw nagelwal prikken.
- In het begin kunt u een vreemd gevoel hebben aan de bewuste nagel, doordat er iets opzit wat er niet hoort, net als u voor het eerst een ring of oorbellen draagt. Pijn mag het beslist niet doen.
- Als u pijn voelt moet u te allen tijde direct contact opnemen met uw medisch pedicure. Het kan een teken zijn van een te harde trekkracht van de beugel. Als dit niet verholpen wordt kan dit een blauwe of loslatende nagel opleveren.
- De eerste 24 uur moet u oppassen met water, dus wel even douchen of wassen maar niet weken in bad of gaan zwemmen of naar de sauna gaan. Na 24 uur kan u weer van alles doen zoals u altijd al deed.
- De nagels kunnen na 24 uur gelakt worden. De nagellak mag alleen verwijderd worden met remover die GEEN aceton bevat. De beugel wordt bevestigd met 2-seconden lijm en acrylhars, deze producten worden erg kleverig als ze in contact komen met aceton.
- Bij de één blijven de beugels zitten tot ze uitgegroeid zijn en bij de ander vallen ze er “spontaan” vanaf. Hoe komt dit? De zuurgraad van de huid speelt een grote rol. Overmatig transpireren, veel douchen, veel met de voeten in water staan, veel zeep gebruiken en menstruatie kunnen de zuurgraad van uw huid beïnvloeden waardoor de lijm niet goed kan hechten.
- Ook kan door stoten een beugel er “spontaan” af springen, de nagel is buigzaam en de beugel kan niet zo snel mee buigen. Indien de cliënt te korte/ te puntige schoenen draagt is de kans groot dat de beugel voortijdig van de nagel afgestoten wordt!
- Als u uw beugel verliest dan kunt u hem het beste bewaren in b.v. een fotokokertje. Zodra er een knik in het metaal komt dan is de beugel niet bruikbaar meer. Meestal kan de “oude” beugel opnieuw verlijmd worden, wat ongeveer 15 minuten werk is. Bent u de beugel kwijt dan moet er een nieuwe gemaakt worden. Het maken van een beugel vergt ongeveer 30 minuten tijd.
- Het knippen van de nagel met beugel moet voorzichtig gebeuren; knipje voor knipje en niet in één keer de schaar of nageltang erop zetten. Knipt men te ruw de nagel dan vervormt deze en kan de beugel eraf schieten.
- Beugels kunnen niet geplaatst worden bij ontstekingen!!! De ontsteking moet eerst over zijn en de oorzaak van de ontsteking moet eerst opgeheven worden. Dit is het terrein van de huisarts!
Wilt u meer weten over ingroeiende of ingegroeide nagels dan kunt u dit tijdens de behandeling ten alle tijden vragen, hopelijk weet ik het antwoord op uw vraag, zo niet dan zoek ik het voor u op en kom ik er later op terug.
Tegenwoordig lijden steeds meer mensen aan nagelziekten of aandoeningen aan de nagels. Ook door de huidige mode, denk aan spitse smalle schoenen die gedragen worden. Vaak zullen deze veranderingen en ziektes van de nagels voor andere mensen niet zichtbaar zijn, omdat deze mensen zich veelal schamen, en de tenen dan ook liever bedekt houden. Zowel vrouwen als mannen lijden aan deze kwalen.
Een bezoek aan de medisch pedicure kan een eerste aanzet zijn om het probleem aan te halen. Een nagel die door de druk van b.v. (sport)schoenen loslaat van het nagelbed, zal juist vatbaarder zijn voor schimmels of infecties.
Vooral in de zomer of in vakantietijden neemt de behoefte aan verzorgde en cosmetische mooie voeten toe. Hierbij kan ik u helpen door het toepassen van een nagelreconstructie met Gelacy. Uw teennagel kan gedeeltelijk of zelfs helemaal gerepareerd en gecorrigeerd worden zodat u weer esthetisch mooie, goed verzorgde teennagels heeft.
GELACY is een revolutionaire kruising tussen gel en acryl, vrij van HEMA en Di-HEMA. Het heeft de voordelen van beide producten, maar zonder de nadelen.
Voordelen:
- Makkelijk aan te brengen
- Duurzaam
- Flexibel
- Licht van gewicht
- Gemakkelijk te verwerken
- Vrij van geur
- Geen heat spikes
- Hypoallergeen: o.a. vrij van HEMA en Di-HEMA!
Werkwijze
- Frezen van de (vaak verdikte) nagels
- Schoonmaken van de nagels
- Aanbrengen van de Gelacy
- Uitharden onder de led lamp
Eventueel kunt u thuis een nagellak aanbrengen, let er op dat u deze verwijderd met een remover zonder aceton.
Om te voorkomen dat schimmels zich gaan nestelen in de open ruimtes, wordt er enkel een nagelreparatie gedaan in combinatie met een dagelijkse behandeling met HFL Solution spray en Dadi Oil.
De tijdsduur van de behandeling met Gelacy is afhankelijk van de staat waarin de teennagel verkeerd. Gemiddeld duurt dit tien tot twaalf maanden. Als er zich geen problemen voordoen (drukpunten, loslaten of speciale ziekten), groeit de gel met de gezonde nagel uit. Om permanent een mooi esthetisch resultaat te behouden moet de gecorrigeerde nagel na 5 a 6 weken verwijderd worden. Daarna wordt in overleg besloten of er direct een nieuwe nagelreparatie wordt gedaan of er een pauze wordt ingelast.
Thuisadvies
Graag wijzen wij u nog even op de volgende aandachtspunten:
- Het is belangrijk dat u dagelijks controleert of het materiaal geen drukplekjes of irritatie veroorzaakt rond de nagel. Dit kan zich uiten door roodheid of irritatie van de huid.
- Heeft u verminderd gevoel in uw voeten/tenen? Let dan op (de kleur van) uw huid.
- Kunt u moeilijk zelf (de huid van) uw voeten controleren, laat dit dan regelmatig door iemand anders controleren.
- Laat uw nagel los of breekt de nagel, neem dan contact op met uw pedicure.
- U kunt uw nagel(s) vijlen om bij te werken, echter NIET knippen, want dan splijt de nagel.
- Eventueel aangebrachte nagellak kunt u verwijderen met een nagellakremover zonder aceton. Aceton kan het materiaal waarmee de nagel gerepareerd is aantasten.
- Is er een drukplekje of irritatie, maak dan direct een afsprak met uw pedicure.
Controle
Na het aanbrengen van de gelnagel volgt er een telefonische afspraak of indien nodig een controle afspraak na 1 week. Deze is bij de prijs van het plaatsen van de nagel inbegrepen.
Een orthese is van siliconen op maat gemaakt hulpmiddel ter correctie van bijvoorbeeld uw teenstand of bescherming van de huid bij bijvoorbeeld een likdoorn tussen de tenen.
Let bij ortheses op het volgende:
- Een siliconen orthese mag geen pijn of op welke manier dan ook irritatie veroorzaken tijdens het dragen. Inspecteer daarom de eerste dagen uw voeten op roodheid of blaren.
- Mocht bovenstaande wel het geval zijn, neem dan contact op met de praktijk om een nieuwe afspraak te maken, zodat de orthese gecontroleerd en eventueel bijgewerkt kan worden.
- De orthese kunt u het beste met twee handen aanbrengen of laten aanbrengen. Doe dit voorzichtig, de orthese kan scheuren.
- Dagelijks kunt u de orthese wassen met water en zeep; ’s avonds en ’s nachts bewaren in een bakje met talkpoeder.
- Beschadiging of een scheurtje in de orthese kan meestal worden hersteld.
In de praktijk zijn standaard antidruk middelen te koop om drukplekken van de schoenen te verminderen en likdoorns daardoor te voorkomen. B.v. viltringen en teenspreiders ter voorkoming van likdoorns op of tussen de tenen en teenscheiders bij ruitertenen.
Daarnaast worden in de praktijk diverse technieken gebruikt om b.v. likdoorns of kloven drukvrij teleggen. Een voorbeeld hiervan is de vilttechniek.
Het vilt wordt op maat gemaakt en de pijnlijke plek, bijvoorbeeld een kloof, wordt hiermee drukvrij gelegd.
- Als uw huid reageert op het materiaal (jeuk, blaasjes, roodheid, zwelling) of pijn doet, neem dan contact op met uw pedicure. Heeft u verminderd gevoel in uw voeten/tenen? Let dan op (de kleur van) uw huid.
- Het antidrukmateriaal mag niet nat worden.
- Als u doucht met een plastic zak over de voet, trek daar overheen een sok aan om uitglijden te voorkomen.
- Als u het antidrukmateriaal zelf wilt verwijderen, dan vooraf even weken. U kunt het beste het materiaal ‘rollend’ eraf halen.
- Niet pulken aan het materiaal of er zonder meer aftrekken.
Samenwerking
De medisch pedicure werkt volgens vastgestelde richtlijnen en weet wanneer de cliënt moet worden doorgestuurd naar de huisarts. De medisch pedicure werkt op doelmatige wijze samen met andere zorgaanbieders zoals b.v. diabetesverpleegkundigen, podotherapeuten, internisten, chirurgen en verbandmeesters. Dit gaat ten alle tijden in overleg met u.
Feeling4Feet heeft een samenwerkingscontract met Rondom podotherapeuten.
Meer weten of direct een afspraak maken?
Neem dan direct contact op