Voorkomen van voetproblemen is beter dan genezen

Schoenadvies

Wat u zelf kunt doen

Een veel voorkomende oorzaak van voetproblemen is verkeerd schoeisel. Maar waar moet u allemaal op letten als u schoenen aanschaft? Feeling4Feet geeft u graag enkele tips:

 • Koop schoenen bij voorkeur aan het einde van de dag, dan zijn uw voeten wat meer gezwollen.
 • Draag sokken of kousen als u schoenen past zoals u dat ook zou doen als u de schoenen draagt, dit lijkt misschien weinig uit te maken, maar een sok of kous rondom maakt uw voet net dat beetje groter waardoor u bij een stiksel of naadje last kunt krijgen van druk en dus blaren of eelt.
 • Besteed veel aandacht aan het kopen van schoenen, laat altijd uw voetmaat meten van beide (!) voeten in een staande houding met belaste voeten.
 • Bij een goede schoenenzaak kan ook de binnenmaat van de schoenen gemeten worden, zo weet u zeker of de schoenmaat goed is in de lengte.
 • Ook de breedtemaat van de schoen is belangrijk, de breedte van de voet is bij een plat- of spreidvoet breder dan bij een gewone voet. Maar ook bij een smalle(re) voet kan het verstandig zijn om dit na te laten meten. Breedtemaat G staat voor een normale breedte, breedtemaat H is breder en F is smaller. Een schoenspeciaalzaak kan vaak meerdere breedtematen leveren.
 • Hou rekening met voldoende lengtetoegift in uw schoenen, voor kinderen is dit 1,5 cm, voor (dames)schoenen (zonder veters) 0,5 cm en voor (heren)schoenen (met veters/klittenband) 1 cm. Dit biedt voldoende ruimte om af te rollen, zonder te schuiven/slippen.
 • Koop schoenen met een sluiting in de hiel-/achterlijn die overeenkomt met uw hielronding. Te ruime lijn veroorzaakt dat de voet uit de schoen slipt, een te gebogen achterlijn kan in de huid van de hiel snijden met blaren of eelt tot gevolg.
 • De wreefmaat van de schoen moet passen bij de hoogte van de wreef. Een laaggewelfde voet heeft een schoen nodig met een lage wreefmaat en een hooggewelfde voet heeft een hoge wreef nodig.
 • Schoenmaker blijf bij je leest geldt niet alleen voor dat ambacht, ook voor de drager van de schoen betekent dit dat een juiste keuze voor de leest gemaakt moet worden. Een knikvoet(type) heeft een rechte leest nodig, een normale rechte voet past in een licht gezwaaide leest en holvoet(type) is gebaat bij een gezwaaide leest. Uw pedicure kan u hierbij adviseren.
 • Hou rekening met de hakhoogte bij de aanschaf van schoenen, de hak mag nooit te hoog zijn. De maximale hakhoogte is afhankelijk van het voettype dat u heeft. Bij holvoeten max. 5 cm, bij platvoeten max. 3 cm, (type) knikvoet max. 3,5 cm en voeten die in een O-stand staan (in overdreven mate noemen we dat klompvoeten) max. 4 cm.
 • Verder moet een goede schoen voldoende steun en ondersteuning bieden, vochtwerend zijn, voldoende buigzaamheid bezitten, ventileren en absorberen en bescherming bieden.
Feeling4Feet voetstappen grijs

Wat kan Feeling4Feet voor u doen?

Ik maak zonodig bij de intake blauwdrukken van uw voeten, waarmee ik uw voettype kan bepalen, maar ook de lengte- en breedtemaat die u nodig heeft. Op de blauwdrukken is de stand van de voeten, tenen en de afwikkeling te zien, waardoor ik u kan adviseren welke schoen, leest en hakhoogte het beste bij uw voeten past. De lengtemaat van uw schoenen wordt nagemeten en de afdruk van uw voet in uw schoen wordt beoordeeld. Indien nodig verwijs ik u door naar de podotherapeut voor advies over correctiezolen en steunzolen.

Wilt u gericht advies over uw schoenen?

Neem dan contact op voor meer informatie of om een afspraak te maken

Scroll naar boven