Voorkomen is beter dan genezen

Voetproblemen

Voordelen van deze behandeling:

 • Blijf niet lopen met voetproblemen, er is altijd een oplossing.
 • Een behandeling is inclusief adviezen en tips voor goede voetverzorging

Er zijn veel voorkomende voetproblemen, zowel aan de nagels, de huid als de tenen. Hieronder kunt u klikken op de verschillende links voor meer informatie en om te lezen wat u en Ik als medisch pedicure hieraan kunnen doen.

Veelvoorkomende voetproblemen

Een blaar is een opeenhoping van vocht onder de opperhuid. Een blaar ontstaat vaak door wrijving of te veel druk op de huid, bijvoorbeeld door schoenen die niet goed passen. Deze blaren kunnen door aanhoudende wrijving open gaan.

Wat kunt u doen om een blaar te voorkomen?

 • Besteed veel aandacht aan het kopen van schoenen, adviezen hierover vindt u op de pagina schoenadvies.
 • Hou uw voeten ‘droog’.
 • Als u voelt dat een blaar ontstaat kunt u het beste van schoenen wisselen, voorkomen is beter dan genezen!
 • Het is beter om een blaar niet open te prikken, want dan heeft u meer kans op een infectie.
 • De huid is een zeer goede bedekking van de onderliggende lagen. De blaar zal langzaam indrogen.
 • Dekt u de gesloten blaar wel af, zodat deze niet open gaat. U kunt hiervoor een (eiland)pleister of blarenpleister gebruiken.
 • Verschoon een (eiland)pleister dagelijks. De blarenpleister mag vervangen worden als deze vanzelf loslaat, normaliter na een aantal dagen.
 • Probeer zoveel mogelijk wrijving op de blaar te voorkomen door bijvoorbeeld tijdelijk slippers of andere schoenen te dragen. Als de dichte blaar op een plek zit waar wrijving ontstaat, dan kunt u deze beter wel openprikken i.p.v. zelf open te laten gaan.
 • Desinfecteer de huid rondom de blaar met een jodiumoplossing (bijv. Betadine of Dettol Sterilon) voordat u de blaar doorprikt.
 • Prik de blaar door met een schone naald (desinfecteren met alcohol 70%), hou de naald niet rechtop, maar prik evenwijdig aan de huid.
 • Duw met een schoon watje of steriel gaasje het vocht uit de blaar.
 • Verwijder de huid niet, dan geneest de blaar sneller.
 • Druppel of smeer een desinfecterend middel op de opengeprikte blaar (bijv. Betadine of Dettol Sterilon).
 • Dek de blaar af met een (eiland)pleister om te voorkomen dat er vuil en/of bacteriën in de wond komen die een infectie kunnen veroorzaken.
 • Verschoon een (eiland)pleister 1 tot 2 keer per dag en breng steeds opnieuw een desinfecterend middel aan zolang er nog sprake is van een open wond.
 • Probeer zoveel mogelijk wrijving te voorkomen door bijvoorbeeld tijdelijk slippers of andere schoenen te dragen. Als er toch een open blaar is ontstaan.
 • Spoel de blaar uit met schoon water.
 • Dep daarna de blaar en huid voorzichtig droog met een steriel gaasje of schone doek.
 • Druppel of smeer een desinfecterend middel op de open blaar (bijv. Betadine of Dettol Sterilon).
 • Dek de blaar af met een (eiland)pleister om te voorkomen dat er vuil en/of bacteriën in de wond komen die een infectie kunnen veroorzaken.
 • Zolang de blaar open is: verschoon een (eiland)pleister 1 tot 2 keer per dag en breng steeds opnieuw een desinfecterend middel aan zolang er nog sprake is van een open wond.

Wat kan Feeling4Feet doen?

Uw blaren kan ik behandelen zoals hierboven omschreven. Ook beschik ik over antidrukmiddelen om toe te passen in uw schoeisel en op uw voeten, maar bij voorkeur geef ik u schoenadviezen  om blaren te voorkomen.

Wat kan uw huisarts doen?

Bij een goede wondverzorging zal de blaar binnen enkele dagen genezen en is het niet noodzakelijk uw huisarts te raadplegen. Als u ziet dat de wond niet goed geneest, bij toenemende pijn, roodheid, warmte, een kloppend gevoel enz. raadpleeg dan altijd uw huisarts.

Een blauwe nagel kan ontstaan door een trauma. Als gevolg van een beschadiging van het nagelbed kan er tussen de nagelplaat en het nagelbed een bloeding ontstaan. Dit hoeft niet altijd te gebeuren in het zichtbare gedeelte van de nagel, maar kan zich ook bevinden in het gedeelte dat – nog – onder de huid zit. De bloedmassa kan de nagelplaat van het nagelbed drukken, waardoor de nagel los komt te liggen. Dit kan met hevige pijn gepaard gaan die enkele dagen kan aanhouden. In eerste instantie wordt de nagel rood, naar mate het bloed gaat stollen zal de nagel blauw tot zwart verkleuren.

Wat kunt u zelf doen?

Een blauwe nagel komt vaak voor als mechanisch trauma bij sporters, zoals voetballers, tennissers en wandelaars. Goed zittende (niet te kleine of te krappe) schoenen kan de kans op een blauwe nagel verkleinen. Maar bij wijze van ongeluk, als er een zwaar voorwerp op de nagel valt, kan dit probleem ook ontstaan. Aan kleine bloeduitstortingen onder de nagel, welke niet pijnlijk zijn, hoeft u niets te doen. Grotere bloeduitstortingen kunt u laten behandelen door de pedicure of huisarts, deze maakt één of meerdere gaatjes in de nagelplaat. Dit gaatje kunt u overigens ook zelf maken, u hoeft dan niet meer naar de pedicure of huisarts. Verwarm een scherp voorwerp, bijv. een naald of verbogen paperclip, in een gasvlam totdat de punt van het voorwerp roodgloeiend is. Hou de hete punt voorzichtig op de nagel (precies daar waar de bloeduitstorting zich bevindt!) zonder hard te drukken. In de nagel zal langzaam een gaatje smelten, hier voelt u niets van. Eenmaal door de nagelplaat heen kan het bloed wegstromen. Let op: als u te diep gaat kunt u het nagelbed raken, dit is erg pijnlijk, maar niet gevaarlijk.

Wat kan Feeling4Feet doen?

Als u direct na het ontstaan van de blessure de praktijk bezoekt, wanneer de bloeding onder de nagel ontstaat, kan met behulp van het frezen van één of meerdere gaatjes in de nagelplaat en het uitoefenen van lichte druk de pijnlijke spanning worden opgeheven. Het bloed onder de nagelplaat kan weg en in de meeste gevallen blijft de nagel behouden. De pijn zal vrijwel direct verminderen. Als de nagel alsnog loskomt zal en klachten veroorzaakt kan ik u helpen. Trek een loslatende nagel er niet af, daarmee kan u de nagelwortel beschadigen en vergroot u de kans op een misvormde aangroei van de nieuwe nagel.

Wat kan uw huisarts doen?

Uw huisarts kan ook een gaatje maken in de nagelplaat zoals hierboven omschreven.

Van een dwang- of nijnagel wordt gesproken wanneer er een scheurtje is ontstaan in de nagelriem waar een hard stukje nagel/huid ontstaat (vaak aan de vingernagels). Bij de teennagels ontstaat er geregeld een dwangnagel aan de buitenkant van de kleine teennagel. Dit wordt veroorzaakt door een een paar cellen in de nagelwortel (nagelmatrix) waar een nagel uitgroeit. De dwangnagel is dus een aparte nagel en kan aangeboren zijn.
Een dwangnagel welke later ontstaat kan voortkomen uit een trauma waarbij de nagelwortel is beschadigd en er twee nagels verder groeien naast elkaar vanuit de wortel.
Na operatieve verwijdering van ingegroeide nagels kan er ook een extra nageltje aan de zijkanten van de teen terug groeien, dit zijn echter geen dwangnagels, maar nagels die groeien uit een stukje matrix dat niet is verwijderd tijdens de operatie.

Wat kunt u zelf doen?

Probeer nooit de dwangnagel weg of uit te trekken, maar laat deze behandelen door uw pedicure.

Wat kan Feeling4Feet doen?

Het extra stukje nagelgroei zal ik regelmatig wegfrezen en glad slijpen zodat er geen drukpunt of pijn ontstaat en u niet blijft haken achter kousen of sokken.

Wat kan uw huisarts doen?

Als u hinder ondervindt van de dwangnagel en de behandeling door uw pedicure niet voldoende is om de klachten weg te nemen kunt u uw huisarts vragen om advies en eventueel verwijzing.

Eeltvorming is een normaal proces waarbij de aanmaak en afsterving van de hoornlaag in evenwicht is. Wie veel loopt krijgt een stevigere beschermende eeltlaag onder de voeten op de plaatsen waar de huid door factoren van binnen en buiten drukbelasting ondervindt. Druk en wrijving van buitenaf ontstaat door de grond en schoeisel. Druk van binnenuit ontstaat door het voetskelet. Eelt is dus een natuurlijke bescherming, fysiologisch eelt genoemd.

Pathologisch eelt (Hyperkeratosis) 

Op de plaatsen waar een voortdurende onnatuurlijke druk wordt uitgeoefend op de huid door overgewicht, knellend of verkeerd schoeisel, verandering van voet- of teenstand of wrijving/draaiing ontstaat een teveel aan eelt. Dit eelt noemen we pathologisch (ziekmakend) eelt of hyperkeratosis. Een teveel aan eelt neemt vocht op en kan zwelling en druk veroorzaken waardoor pijnklachten kunnen ontstaan. Het teveel aan eelt op de hielen kan door verharding en droogte barsten waardoor kloven ontstaan.

Wat kunt u  zelf doen?

Overmatige eeltvorming kan voorkomen worden door het dragen van goed schoeisel waarbij verschillende krachten (compressie, rek, wrijving, torsie en druk) tot een minimum zijn beperkt. Mensen die veel van hun voeten vergen door overgewicht, zwaar werk of met een droge huid hebben vaak meer eelt. De meest normale plaats waar eelt vormt is onder de hiel en de bal van de voet. Een teveel aan eelt kan verwijderd worden met een puimsteen, eeltvijl of -rasp. Na een (voeten)bad is het eelt zacht en kan het gemakkelijk verwijderd worden. In de praktijk zijn verschillende verzorgende producten verkrijgbaar. U kunt mij altijd om advies vragen. 

Wat kan Feeling4Feet doen?

Overmatig eelt kan door mij verwijderd worden. Ik zal het pathogische eelt zoveel mogelijk wegsnijden met een chirurgisch mesje. Deze behandeling is pijnloos. Hoe meer ik weg kan snijden, hoe minder er gefreesd hoeft te worden (het frezen van eelt is ook wrijving, wrijving veroorzaakt een reactie van de huid, nl. eeltvorming). Om uw voeten glad te maken zal ik met een diamantfrees de voeten nabehandelen totdat alleen het fysiologische, natuurlijke, beschermende eelt overblijft.

Een hallux valgus betekent letterlijk een naar binnen gedraaide grote teen, echter, bij een hallux valgus is niet de teen naar binnen gedraaid, maar het kopje van het middenvoetsbeentje van de grote teen wel, waardoor de grote teen juist naar buiten wijst.
Door deze vergroeiing ontstaat er een pijnlijke knok aan de binnenzijde van de voet waar de middenvoet in teen overgaat, dit wordt ook wel een bunion genoemd en kan erg pijnlijk zijn.
Een hallux valgus komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, kan aangeboren zijn (erfelijk), maar ook op een latere leeftijd verworven. Bij een verworven hallux valgus is verkeerd schoeisel meestal de oorzaak. Bij een aangeboren hallux valgus is het de conditie van de pezen en spieren die men erft, waardoor de hallux valgus kan ontstaan. Iemand wordt dus niet geboren met deze standsafwijking.
Een lichte valgusstand hoeft geen klachten te geven, maar bij een sterke vergroeiing past de voet niet goed in de schoen, schuift de knobbel langs de schoen en ontstaat er huidirritatie, gewrichtsontsteking of zelf een open wond. De huid is vaak rood en gezwollen op de knobbel, de voeten raken snel vermoeid. Bij een hallux valgus onstaat vaak een ruiterteen, hamerteen of klauwteen bij de tweede teen die ook weer voor klachten kan zorgen.

Wat kunt u  zelf doen?

Een hallux valgus hoeft geen klachten te geven, maar als u wel klachten ondervindt kunt u uw pedicure om advies vragen. Het voorkomen van een hallux valgus door verkeerd schoeisel is beter dan genezen. Er zijn ook speciale schoenen te koop die ruimte bieden aan een hallux valgus.

Wat kan Feeling4Feet doen?

Eelt en likdoorns die ontstaan worden verwijderd. Ik kan u adviseren over hulpmiddelen om uw klachten te verminderen, bijv. een knokbeschermer voor de pijnlijke bobbel (siliconen orthese), een nacht- of dagspalk. Een behandeling bestaat vooral uit het verlichten van de klachten en niet uit het verhelpen van de oorzaak. Ook kan ik u verwijzen naar een podotherapeut of huisarts. Podotherapeutische zolen kunnen de klachten verlichten doordat ze de voetstand corrigeren.

Wat kan uw huisarts doen?

Uw huisarts kan u adviseren over een hallux valgus operatie. Het doel van de operatie is meestal om de stand van de grote teen te corrigeren. Dit gebeurt door het doorzagen en rechtzetten van de middenvoetsbeentje. Hiervoor kan tijdelijk een schroef in het bot nodig zijn. Ook wordt er soms voor gekozen het gewricht permanent vast te zetten.

Een hamerteen is een afwijking in de stand van de teen. Dit treedt op bij de middelste tenen, dus niet bij de grote en kleine teen.

Hoe herkent u een hamerteen?

Het gewricht tussen het eerste en tweede kootje van de teen is gebogen, waardoor de kromming van de teen optreedt en het topje van de teen niet naar voren, maar naar beneden wijst, een zogenaamde hamervorm. Door deze kromming kunnen er wondjes of eelt optreden door wrijving. Bij een hamerteen ontstaan deze vaak bovenop het teengewricht en/of op het topje van de teen. Het gewricht kan pijnlijk aanvoelen en de teen kan minder beweeglijk of stijf zijn.

Door deze standsafwijking treedt vaak overvloedige eeltvorming op. Uiteindelijk kan dit erg pijnlijk zijn en kunnen vervolgens ook weer andere voetklachten ontstaan. De combinatie met een likdoorn komt vrij veel voor.

Er is niet een éénduidige oorzaak aan te geven van hamertenen aan te geven, maar meestal is de oorzaak terug te vinden in de standsafwijking van de voet, (te) korte pezen, (te) slappe pezen, verkeerd schoeisel, voetafwijkingen als platte of holle voeten, afstemming van spieren voor het rekken en strekken van de tenen. Een hallux valgus is ook een veel voorkomende oorzaak.
Factoren als ouderdom, reuma, diabetes en slagaderverkalking kunnen ook een rol spelen bij hamertenen.

Verkeerd schoeisel kan (als zo vaak) bij voetklachten mede een oorzaak zijn. Schoenen die te nauw aan de voorkant zijn drukken de tenen bij elkaar, waardoor ze bekneld raken. Het dragen van hoge hakken zorgt er bijvoorbeeld voor dat de voet naar voren schuift, wat resulteert in beknelde tenen. Zeker als het verkeerde schoeisel te lang gedragen wordt kunnen de tenen gaan vergroeien, met de hamerteen of klauwteen tot gevolg.

Wat kunt u  zelf doen?

Als u de symptomen van een hamerteen herkent kunt u bij aanhoudende (pijn)klachten of het ontstaan van overmatig eelt of likdoorns een afspraak maken bij Feeling4Feet.

Wat kan Feeling4Feet doen?

Het is mogelijk om een hamerteenkussentje of hamerteenstrekker bij u aanmeten. Dit hulpmiddel van siliconengel of latex met leder bevestigt u over één of meerdere tenen en voorkomt eeltvorming, het kan de stand van de tenen enigszins corrigeren. Soms heeft dit daadwerkelijk effect, maar het kan ook alleen de symptomen (pijn) bestrijden. Indien nodig zal ik u doorverwijzen naar een andere discipline, bijv. de podotherapeut of huisarts. De podotherapeut maakt steunzolen, correctiezolen, voetbedden en supplementen met als doel plaatselijk te werken voor drukontlasting en/of correctie van de voetstand.

Bij een verkalking van de peesplaat aan het hielbeen is er sprake van een botwoekering onder de hak waarbij pijn onder de hiel ontstaat. De aanhechting van de peesplaat op het hielbeen is ontstoken. De botwoekering is op een foto zichtbaar als een klein spoortje en heeft daardoor de naam ‘hielspoor’ gekregen. Hielspoor is de meest voorkomende oorzaak van hielpijn. Overbelasting van de voet door veel hardlopen, een val of overgewicht kan peesplaatontsteking (fasciitis plantaris) veroorzaken. Ook voetafwijkingen zoals een platvoet kunnen een oorzaak zijn.
Hielspoor is een vervelende aandoening die soms maanden voor pijnlijke klachten kan zorgen. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en meestal in de leeftijd tussen 35 en 65 jaar. Mensen met een korte achillespees hebben eerder last van een hielspoor.
Mensen met een hielspoor ervaren de pijn vooral ’s ochtends, bij het auto rijden of na langere tijd stil zitten. De peesplaat kan gespannen aanvoelen.

Wat kunt u  zelf doen?

Als u de symptomen van een hielspoor herkent is het goed om de voet rust te geven en deze niet verder te (over)belasten. Op internet zijn verschillende oefeningen te vinden die u kunt doen om de klachten te verlichten, zoals het rollen met de voet over een bal en het strekken van de achillespees op een traptrede.

Wat kan Feeling4Feet doen?

Het is mogelijk om een druk ontlastend supplement in uw schoen aan te meten, waarbij onder de hiel een uitsparing zit. Dit zal de pijn verlichten, maar pakt niet de oorzaak van de ontsteking aan. Als de oorzaak van de hielspoor in de voetstand gelegen is kan ik u verwijzen naar een podotherapeut voor steun- of correctiezolen of naar de huisarts.

Wat kan uw huisarts doen?

Hielpijn en hielspoor zijn niet altijd hetzelfde. Een röntgenfoto kan uitwijzen of er sprake is van een peesplaatontsteking doordat het spoortje zichtbaar is op de foto. Uw huisarts kan u adviseren en verwijzen voor een behandeling. Een hielspoor is op veel manieren te behandelen, bijv. shockwave therapie, dry needling, nachtspalk, injectie met ontstekingsremmende middelen en nog veel meer.

Hielpijn/Fat pad syndroom

Bij degeneratie van het vetweefsel onder de hak met pijnklachten onder de hiel wordt er gesproken over het fat pad syndroom. Onder de hiel is het weefsel normaal gesproken opgebouwd uit een soort vetkussentjes. Deze kussentjes vormen een dempende laag onder de hiel waardoor schokken gedempt worden en het lopen prettig aanvoelt. Helaas zijn de vetkussentjes niet onkwetsbaar en beschadigen ze soms. Als dit structureel het geval is wordt de dempende laag weefsel steeds dunner en kan soms zelfs bijna helemaal verdwenen zijn. Het gevolg is dat men dan bijna direct op het bot loopt… De oorzaak van fat pad syndroom is eigenlijk altijd een vorm van slijtage waarbij het weefsel soms langzaam afsterft (atrofie). Dit kan komen door ouderdom, maar ook overgewicht en overbelasting door sporten kunnen een rol spelen. Soms kan het ook komen door ziektes als reuma en diabetes. De klachten komen meestal voor bij wat oudere mensen.
De verwarring tussen hielspoor en fat pad syndroom is niet onlogisch omdat ze beide pijn onder de hiel veroorzaken. Helaas ondergaan veel mensen daardoor veel behandelingen die bij voorbaat kansloos zijn omdat de verkeerde diagnose gesteld is. De symptomen zijn net als bij hielspoor ook pijn onder de hiel, maar de locatie van de pijn is net wat anders. Waar de pijn bij hielspoor aan de voorkant van de hak zit bevindt deze zich bij fat pad syndroom meer in het midden van de hak. Ook is de pijn meestal ‘doffer’ dan de scherpe pijn bij hielspoor.

Wat kunt u  zelf doen?

Helaas is er weinig te doen aan de vermindering van het vetpolster onder de hiel, maar het dragen van schoenen met een goed dempende zool kan verlichting geven bij het lopen.

Wat kan Feeling4Feet doen?

Het is mogelijk om een druk ontlastend supplement in uw schoen aan te meten, waarbij onder de hiel een uitsparing zit. Dit zal de pijn verlichten, maar pakt niet de oorzaak aan. Ik kan u verwijzen naar een podotherapeut of naar de huisarts.

Wat kan uw huisarts doen?

Met een echografisch onderzoek kan de diagnose definitief worden vastgesteld, waarbij de conditie van de vetkussentjes onder de hiel goed bekeken en gemeten kunnen worden. Therapieën zoals bij een hielspoor zullen geen verbetering bieden, omdat er geen sprake is van een ontsteking. Helaas is er weinig mogelijk op het gebied van behandeling, soms kan het intapen van de hiel verlichting geven van de pijnklachten. Uw huisarts kan u hierover adviseren.

In de volksmond wordt een schimmelnagle nogal eens kalknagel genoemd, maar er is een wezenlijk verschil in de oorzaak van een schimmelnagel en een kalknagel. Waar een schimmelnagel wordt veroorzaakt door een schimmel, is er bij een kalknagel geen sprake van een schimmelinfectie*. Een kalknagel wordt meestal veroorzaakt door een verminderde voedingstoestand van de nagels door bijv. ouderdom of suikerziekte. Ook het gebruik van medicijnen of eczeem kan een rol spelen bij het ontstaan van kalknagels.
Een kalknagel is een zogenaamde hypertrofische nagel, er is sprake van weefseltoename in lengte of breedte of dikte.

Hoe herkent u een kalknagel?

 • de nagel wordt dikker doordat de verschillende hoornlagen dakpansgewijs over elkaar heen groeien
 • de nagel verkleurt wit of geel
 • de nagel vertoont in de lengte strepen of ribbels

Wat kan Feeling4Feet doen?

Kalknagels kunnen veel klachten geven, doordat de verdikte nagels druk geven op uw tenen als u schoenen draagt. Ook is het knippen van de nagels moeilijker door de verdikte nagelplaat. De behandeling bij Feeling4Feet is erop gericht om uw klachten te verlichten of te verhelpen. Door het dunner frezen en inkorten van de nagels zullen uw klachten afnemen.
Als uw kalknagels het gevolg zijn van medicijngebruik, dan zullen de nagels meestal weer gezond uitgroeien als het medicijngebruik stopt. Het uitgroeien van de gezonde nagel duurt enige tijd.
Als uw kalknagels het gevolg zijn van een verminderde voedingstoestand van de nagels is er meestal geen sprake van ‘genezing’. Maar door deze te frezen, in te korten en te polijsten zien de nagels er toch mooi uit.

Wat kan uw huisarts doen?

Een kalknagel is geen nagel met een schimmelinfectie. Kalknagels zijn dus geen ‘zieke’ nagels en uw huisarts kan u hiervoor geen behandeling of geneesmiddel voorschrijven. Wel kan uw huisarts u verwijzen naar een pedicure om uw kalknagels te laten verzorgen.

* Een kalknagel is gevoelig voor schimmels, om een schimmelinfectie te voorkomen is het goed om de tips in acht te nemen die worden genoemd ter voorkoming van schimmelnagels. 

De pijnlijke aandoening van ingegroeide nagels begint met een voorstadium van ingroeiende nagels. De ingroeiende nagel oefent druk uit op de nagelwal waar eelt en likdoorns kunnen ontstaan. In dit stadium is er geen sprake van een open wond of ontsteking, maar de huid kan in het tweede stadium rood, gezwollen en gespannen aanvoelen.

Wat kunt u  zelf doen?

De oorzaak van ingroeiende nagels ligt enerzijds in de verzorging, maar anderzijds ook in de vorm van de nagelplaat. Bij een hele ronde nagelplaat zullen de randen eerder in de nagelwal drukken, zoals bijvoorbeeld bij tunnelnagels. Mensen met platte nagels hebben minder kans op ingroei.
Verkeerd knippen van de nagelrand is de meest voorkomende oorzaak van het ingroeien van de nagels. Vaak worden de nagels te kort en te rond geknipt, waarbij de hoekjes worden weggehaald. Knip uw nagels zo recht mogelijk en laat de hoekjes intact. Bij het verwijderen van de hoekjes ontstaat vaak een puntje aan de nagelranden dat doorgroeit en zich in het weefsel boort met een wond en infectie tot gevolg. In dat geval spreken we van een ingegroeide nagel. De teen ziet er rood en gezwollen uit.

Wat kan Feeling4Feet doen?

U krijgt van mij advies over hoe u het beste uw nagels zelf kunt knippen. Eelt en pitjes die door de drukkende randen zijn ontstaan worden verwijderd. Bij het dreigend ingroeien van de nagels kan ik met behulp van een stukje Ligasano de nagel drukvrij leggen. Het plaatsen van een nagelbeugel behoort ook tot de mogelijkheden, meer informatie vindt u op de pagina "Medisch Pedicure / Specialistische technieken". Bij reeds ingegroeide nagels en infecties zal ik u verwijzen naar uw huisarts.

Wat kan uw huisarts doen?

Uw huisarts kan u adviseren over de behandeling van ingegroeide teennagels. Bij hardnekkig ingroeiende nagels kunt u doorverwezen worden naar de podotherapeut voor een partiele nagelresectie. Het is van belang dat de nagelmatrix, de wortel waar de nagelcellen zich bevinden, ook verwijderd wordt om opnieuw aangroeien te voorkomen. In sommige gevallen wordt de teennagel geheel verwijderd, omdat het ingroeien niet voorkomen kan worden.

Een klauwteen lijkt in zekere zin op een hamerteen en is eveneens een afwijking in de stand van de teen. Dit treedt op bij de middelste tenen, dus niet bij de grote en kleine teen.

Hoe herkent u een klauwteen?

Bij een hamerteen is het gewricht tussen het eerste en tweede kootje van de teen is gebogen, waardoor de kromming van de teen optreedt en het topje van de teen niet naar voren, maar naar beneden wijst, een zogenaamde hamervorm. Bij klauwtenen is naast dit probleem ook het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje gebogen, wat resulteert in een nog meer afwijkende stand. Door deze stand kunnen er wondjes of eelt optreden op de knokkels van de tenen en de topjes. Een hallux valgus is ook een veel voorkomende oorzaak. Factoren als ouderdom, reuma, diabetes en slagaderverkalking kunnen ook een rol spelen bij hamertenen.
Verkeerd schoeisel kan (als zo vaak) bij voetklachten mede een oorzaak zijn. Schoenen die te nauw aan de voorkant zijn drukken de tenen bij elkaar, waardoor ze bekneld raken. Het dragen van hoge hakken zorgt er bijvoorbeeld voor dat de voet naar voren schuift, wat resulteert in beknelde tenen. Zeker als het verkeerde schoeisel te lang gedragen wordt kunnen de tenen gaan vergroeien, met de hamerteen of klauwteen tot gevolg.

Wat kunt u zelf doen?

Als u de symptomen van een klauwteen herkent kunt u bij aanhoudende (pijn)klachten of het ontstaan van overmatig eelt of likdoorns een afspraak maken bij uw pedicure.

Wat kan Feeling4Feet doen?

De behandeling van hamertenen en klauwtenen begint met schoenadvies. Ik kan een hamerteenkussentje of hamerteenstrekker bij u aanmeten. Dit hulpmiddel van siliconengel of latex met leder bevestigt u over één of meerdere tenen en voorkomt eeltvorming, het kan de stand van de tenen enigszins corrigeren. Soms heeft dit daadwerkelijk effect, maar het kan ook alleen de symptomen (pijn) bestrijden. Indien nodig zal Ik u doorverwijzen naar een andere discipline, bijv. de podotherapeut of huisarts. De podotherapeut maakt steunzolen, correctiezolen, voetbedden en supplementen met als doel plaatselijk te werken voor drukontlasting en/of correctie van de voetstand. Hiermee wordt geprobeerd de klachten te verhelpen.

Wat kan uw huisarts doen?

Mochten de pijnklachten toch aanhouden, dan kan er besloten worden om te opereren. Uw huisarts kan u verwijzen naar een orthopedisch chirurg voor advies en behandeling. Er zijn meerdere ingrepen om klauwtenen te behandelen.

Kloven ontstaan als barsten of scheuren in de huid. De huid van de voeten bevat van nature weinig talgkliertjes en is daardoor droger. Vaak zien we kloven op de hielen in de droge huid waar sprake is van hard eelt of juist in de vochtige huid tussen de tenen bij een schimmelinfectie.
Door het klepperen van slippers die bij elke stap tegen de hielzool slaan kan er in de zomerperiode meer last ondervonden worden van eelt aan de hielen. Maar ook overgewicht, zwaar werk en een droge huid spelen een rol.
Als de eeltlaag dik is en de huid is droog kan het eelt diepe kloven vertonen, open kloven zijn pijnlijk en vergroten de kans op infecties.

Wat kunt u zelf doen?

Tijdig bezoek aan uw pedicure kan voorkomen dat er kloven in het eelt ontstaan. Na het behandelen van de kloven zal de pedicure u adviseren uw huid regelmatig te verzorgen met een goede voetenbalsem en eventueel de aanschaf van ander schoeisel. In de praktijk zijn verschillende producten te koop voor de behandeling van droge voeten/kloven. Vraag uw pedicure om advies.

Wat kan Feeling4Feet doen?

Door uw kloven regelmatig  handmatig of machinaal te behandelen kan ik de harde randen verwijderen. De randen belemmeren de genezing van de zachte kwetsbare huid in de diepte van de kloof, deze huid is dun en kan bloeden, maar moet van binnenuit herstellen. Ik zal bij bloedende kloven de wondjes behandelen en de kloof drukvrij leggen en u een thuisadvies meegegeven voor de behandeling thuis. Honingzalf verzorgt de droge huid en is tegelijkertijd antibacterieel, deze zalf is verkrijgbaar in de praktijk. Risicopatiënten worden bij bloedende kloven verwezen naar de huisarts om via de huisarts verwezen te worden naar de podotherapeut voor adequate behandeling. 

Een likdoorn valt eigenlijk onder de categorie eelt, maar omdat deze zoveel klachten veroorzaakt en er meerdere soorten likdoorns onderscheiden worden, benoemen we hier de meest voorkomende. Een likdoorn wordt in de volksmond ook wel ‘eksteroog’ genoemd, omdat deze doorgaans een ronde vorm heeft.
Een likdoorn is een naar binnen toe groeiende eeltplek in een klein gebied van de huid, waar onder grote plaatselijke druk het evenwicht tussen aanmaak en afschilfering van de huis is verstoord (bij eelt gebeurt hetzelfde in een grote gebied). De verhoorning treedt op naar binnen toe, waardoor we spreken van een hoornpit, doorgaans op plaatsen waar weinig onderhuids vetweefsel zit (knokkels van de tenen, topjes van de tenen). Door het ontbreken van het vetweefsel geeft de likdoorn heftige pjnklachten, de punt van de pit druk door de lederhuid richting het beenvlies waar zich veel bloedvaten en zenuwen bevinden.

Likdoorn onder de nagelis (Clavus Subungualis)

Door druk op de teennagel kan er eelt tussen de nagel en het nagelbed ontstaan met daarin een likdoorn. Vaak is verkeerd schoeisel de oorzaak van het ontstaan van de likdoorn. De likdoorn wordt herkend door een donkere verkleuring onder de nagel met pijn-/drukklachten.

Vaatlikdoorn (vasculaire clavus)

Bij een vaatlikdoorn zijn de vaatpapillen van de lederhuid als kleine vlekjes of zwarte puntjes in de eeltrand van de pit doorgedrongen. I.v.m. de aanwezigheid van de haarvaatjes en de kans op een bloeding zal deze likdoorn met een chemische pakking behandeld worden.

Verheven likdoorn (Clavus eminens)

De verheven likdoorn is hard, ligt boven op de huid en steekt hoger dan de huid uit. De omgeving is vaak rood, gezwollen en pijnlijk. Het is een likdoorn die wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van druk en tegendruk door bot en schoeisel. Een verheven likdoorn kan door zijn uiterlijk op een voetwrat lijken. Deze likdoorn is door zijn ligging gemakkelijk te verwijderen.

Weke likdoorn (Clavus mollus)

De weke likdoorn komt alleen voor tussen de tenen en huist meestal tussen de vierde en vijfde teen of tussen de derde en vierde teen. Dit een pijnlijke aandoening doordat zowel van binnenuit de teenbotjes als van buitenaf de tenen en het schoeisel druk uitoefenen. Vaak zitten weke likdoorns als paar op beide naastliggende tenen. Een weke likdoorn heeft een zachte structuur en een witte rand. De likdoorn is door mij te verwijderen met een mesje.

Zaadlikdoorn

Hoewel de naam doet vermoeden dat het hier om eeltpitten gaat is dit een aandoening waarbij kleine ophopingen cellen van smeerklieren zonder eeltformatie harde knobbeltjes vormen. De zaadlikdoorns veroorzaken geen pijn en bevinden zich onder de voetzool op plaatsen waar geen verhoogde druk plaatsvindt. Ze komen voor bij cliënten met een slechte doorbloeding van de voethuid en een droge huid zoals ouderen, diabetici en reumapatiënten. Ze lijken op kleine gerstekorreltjes in de huid met een grijze kleur. De ‘likdoorns’ kunnen verwijderd worden als ze pijnklachten geven.

Zenuwlikdoorn (neuro clavus)

Als er in de likdoorn een zenuwtakje bekneld is geraakt zal er continu een hevige pijn ervaren worden, zelfs bij geringe aanraking (bijv. van het laken tijdens de nachtrust). Een zenuwtakje is voor een pedicure niet zichtbaar, daarom laat deze likdoorn zich het beste behandelen met een chemische pakking. Cliënten ervaren deze behandeling doorgaans niet als pijnlijk.

Zenuwvaatlikdoorn (neurovasculaire clavus)

De naam van deze aandoening geeft al aan dat hier sprake is van een combinatie van een haarvat en een zenuwtakje in het likdoornweefsel. Dit is een pijnlijke aandoening die zich het beste laat behandelen met een chemische pakking.

Er zijn meerdere aandoeningen waarbij een ontsteking ontstaat aan de nagel. In alle gevallen gaat het om een bacteriële infectie van de nagel of nagelomgeving, zoals bijvoorbeeld:

Nagelwalontsteking (Paronychia)

Deze ontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie (stafylokok) en is een pijnlijke ontsteking van de nagelriem en/of nagelwal (de nagelwal is de zijkant links en rechts van de nagel). Een klein wondje ontstaan door een trauma kan toegang bieden tot de bacterie, waardoor een acute ontsteking ontstaat. De kenmerken zijn roodheid, zwelling, en pijn van de randen van de nagel. Acute ontsteking kan leiden tot verkleuring van de nagelplaat. De nagel kan ruw en schilferig worden, verkleuren van geelbruin tot zwart. Deze aandoening kan chronisch voorkomen bij cliënten die bloot worden gesteld aan chemische stoffen. Ook cliënten met eczeem of psoriasis hebben een verhoogde kans op ontstekingen aan de nagelriemen en -wallen. Deze aandoening kan zowel aan de vinger- als teennagels voorkomen.

Nagelbedontsteking (Onychia)

Nagelbedontsteking wordt veroorzaakt door een verwonding of door druk. Bij druk door verkeerd schoeisel kan het nagelbed ontsteken. Bij diabetici is er sprake van een slechte doorbloeding van de voeten en verminderde weerstand tegen infecties, waardoor een bacterie kans krijgt om een infectie te veroorzaken. Ook deze ontsteking kan veroorzaakt worden door huidziekten als eczeem en psoriasis. De aangetaste teen zwelt op en wordt pijnlijk, pus kan vanuit de teen naar verdere delen van de teen en uitbreiding van de infectie veroorzaken.

Nagelontsteking (Panaritium)

Een nagelontsteking is een etterige ontsteking van de tenen (of vingers) die ontstaat door een wondje waar een bacterie binnendringt (stafylokok). Overbelasting van de voetspieren (bij sporters) kan mede een oorzaak zijn. Nagelontsteking en nagelwalontsteking lijken erg op elkaar. De ontsteking kan zich bij het uitblijven van een behandeling snel uitbreiden naar andere delen van de nagel en ook dieper in de weefsels, waarbij pezen en botweefsel aangetast kunnen worden. Als de aandoening zich aan de huid rondom de nagel en het nagelbed bevindt kan dit een acute weefselontsteking tot gevolg hebben (weke delen panaritium). Bij uitbreiding naar het diepliggende weefsel kunnen de peesschedes geïnfecteerd raken en zal er sprake zijn van zwelling, pusophoping en een kloppende pijn, het bewegen van de ontstoken teen wordt hierdoor bemoeilijkt (peesschedepanaritium). De eerste kenmerken zijn lichte zwelling, roodheid en pijn. Als de ontsteking tot de diepstliggende weefsel doordring spreken we van fijt of botpanaritium, hierbij zijn het beenvlies en delen van het bot aangetast door de infectie. De gevolgen hiervan kunnen ernstig zijn (weefsel kan afsterven), het is daarom noodzakelijk om ontstekingen in het beginstadium te herkennen en infecties te bestrijden.

Wat kunt u zelf doen?

Een goede persoonlijke hygiëne is belangrijk voor uw gezondheid en voorkomt infecties. Uw handen wast u bij voorkeur met zeep, maar bij uw voeten kunt u volstaan met water alleen. Hierdoor blijft de natuurlijke zuurmantel intact en beschermt deze tegen het binnendringen van bacteriën, schimmels en gisten. Een PH-neutrale zeep wordt aanbevolen als u uw voeten toch met zeep wilt wassen, de PH-waarde ligt dan gelijk aan de PH-waarde van de huid, ca. 5,5. Het drogen van de voeten is net zo belangrijk als het wassen, vochtige plekken tussen tenen zijn een goede broeiplaats voor schimmels en gisten en een weke huid beschadigd eerder, waardoor bacteriën kunnen binnendringen. Draag bij voorkeur sokken van een natuurlijk materiaal zoals katoen of wol. Kijk voor meer tips bij schoenadvies. Wondjes aan uw tenen en teennagels kunt desinfecteren met jodiumzalf (Betadine) of een ander middel zoals Dettol Sterilon. Dek een wondje af, zodat er geen vuil of bacteriën kunnen binnendringen. Verschoon de wond regelmatig.
Door de huid rondom uw nagels goed te verzorgen met een indringende crème blijft deze gezond en krijgen bacteriën en daarmee ook de ontstekingen minder kans. Trek of bijt niet aan velletjes of harde stukjes van uw nagelriemen, maar houdt ze soepel. Het trekken aan dwannagels aan de tenen dient vermeden te worden. Bij uw pedicure zijn verschillende producten te koop om uw nagelomgeving te verzorgen.

Wat kan Feeling4Feet doen?

U krijgt van mij adviezen over de verzorging van de nagels, in de praktijk zijn verschillende producten te koop die uw voeten, nagels en huid helpen gezond te houden. Een plaatselijke ontsteking kan een contra-indicatie voor mij zijn om u te behandelen. Als  ik een ontsteking aan de nagels vermoedt zal ik u doorverwijzen naar uw huisarts.

Wat kan uw huisarts doen?

Uw huisarts kan bij nagelontstekingen een behandeling starten, zodat de infectie wordt bestreden en uw nagels weer gezond worden.

Een ramshoornnagel is een zogenaamde hypertrofische nagel, er is sprake van weefseltoename bij de nagel. In eerste instantie zal de nagel verdikken als bij een hoorn-/kalknagel. In een later stadium vertoont de nagelplaat afwijkingen waarbij deze de vorm aanneemt van een ruwe klauw met een voorwaartse/zijwaartse kromming. De nagelplaat is verhard en verdikt met een onregelmatige structuur. De oorzaak hiervan ligt in de nagelcellen in de nagelwortel, welke een andere structuur hebben en waardoor de afschilfering vertraagt.

Wat kunt u zelf doen?

Wanneer u deze aandoening heeft zal er veel hinder ondervonden worden bij het dragen van schoeisel en het gaan en staan. Deze aandoening komt nog geregeld voor bij alleenstaande oudere cliënten, waarbij de voetverzorging niet optimaal is. Voor deze cliënten is het raadzaam om met regelmaat de nagels te laten verzorgen door de (medisch) pedicure, zodat de nagels niet opnieuw in deze vorm vergroeien. Het zelf behandelen van deze nagels is vaak door de dikte en hardheid niet mogelijk. Als de ramshoornnagel een kromme vorm heeft aangenomen en blijft doorgroeien kan het voorkomen dat deze zich aan de onderzijde van de teen door de huid boort met grote kans op infecties.

Wat kan Feeling4Feet doen?

De pedicurebehandeling heeft als doel om de nagel zoveel mogelijk in vorm terug te dringen en de druk op het nagelbed en de nagelwortel te verminderen. De afwijking in de nagelwortel is onherstelbaar, waardoor de behandeling met regelmaat moet plaatsvinden. In eerste instantie zal ik het uitstekende deel van de hoorn verwijderen met de frees, waarna de nagel zo vlak mogelijk wordt afgeslepen. Het nagelbed kan vergroeid zijn met de hoorn en daardoor ook een afwijkende vorm aangenomen hebben. Ik zal heel voorzichtig laagje voor laagje de nagelplaat dunner frezen.

Wat kan uw huisarts doen?

De huisarts zal u doorgaans verwijzen naar een (medisch) pedicure om de nagels te laten verzorgen. Bij een regelmatig bezoek aan de pedicure wordt voorkomen dat de nagel weer uitgroeit tot een hoorn.

Een ruiterteen is een teen die over een andere teen heen groeit, waarbij deze zelf niet meer de grond raakt. Een veelvoorkomende oorzaak van een ruiterteen is de druk van schoen op de voorvoet, waarbij de tenen in het gedrang komen door te smalle/kleine schoenen. Bij een afwijkende stand van de grote teen, hallux valgus, komt een ruiterteen ook regelmatig voor. De ruiterteen rijdt als het ware mee op de rug van de andere teen als een ruiter te paard, doordat de grote teen de tenen bij elkaar drukt. En andere oorzaak van een ruiterteen kan reuma zijn.
Cliënten met ruitertenen ervaren vaker last van eelt, likdoorn en blaren door de afwijkende teenstand en ondervinden hinder bij het dragen van schoenen. Schoenen met een open neus en rijgsluiting bieden comfort.

Wat kunt u zelf doen?

Het wegnemen van de oorzaak van ruitertenen gaat gepaard met de aanschaf van goed schoeisel, kijk eens bij schoenadvies voor enkele richtlijnen en tips van uw pedicure.

Wat kan Feeling4Feet doen?

Bij een lichte afwijkende stand kan een siliconen correctiemiddel uitkomst bieden en de pijnlijke druk enigszins verlichten. Ik kan het eelt en likdoorns verwijderen. De blaren worden behandelen en met antidrukmiddelen kan verlichting worden gegeven op de voet en in de schoen. Ik zal u bij ernstige klachten naar de huisarts of podotherapeut verwijzen.

Wat doet de podotherapeut? Als de ruiterteen het gevolg is van een andere afwijking aan de voet of het looppatroon moet dit eerst verholpen worden. Denk hierbij aan een ruiterteen als gevolg van een hallux valgus of een spreidvoet. In deze gevallen kan met behulp van een steunzool de indirecte klacht verholpen worden, zodat de tenen vervolgens meer ruimte krijgen. Een andere optie is om gebruik te maken van een orthese of tape, waarmee de ruiterteen weer op de juiste positie wordt gezet.

Wat kan uw huisarts doen?

De huisarts kan u verwijzen naar de orthopedisch chirurg of orthopedisch schoenmaker.

Een schimmelnagel is een veelvoorkomend probleem, naar schatting heeft meer dan een kwart van de Nederlanders een schimmelinfectie aan de teennagels. Vooral ouderen, mensen met diabetes mellitus (suikerziekte) en mensen met een verlaagde weerstand lopen een verhoogd risico. Een schimmelnagel wordt in de volksmond ook wel kalknagel genoemd, maar wij bespreken hier de schimmelnagel.
Een schimmelnagel is een zogenaamde hypertrofische nagel, er is sprake van weefseltoename in lengte of breedte of dikte.

Hoe herkent u een schimmelnagel?

 • de nagel wordt dikker of harder
 • de nagel wordt bobbelig
 • de nagel brokkelt af
 • de nagel verkleurt (van roze naar wit/geel/donkergeel)
 • de nagel kan (deels) loslaten
 • de omgeving rond de nagel kan pijn doen of jeuken

Wat kunt u doen om een schimmelnagel te voorkomen?

 • was uw voeten dagelijks, liefst zonder zeep
 • droog uw voeten goed af, vooral tussen de tenen
 • draag sokken van absorberend, natuurlijk materiaal (bijv. katoen of wol)
 • vermijd het dragen van synthetische materialen (nylon kousen/panty’s, polyester sokken)
 • draag dagelijks schone sokken en verschoon uw sokken als u last hebt van zweetvoeten tussendoor
 • draag zoveel mogelijk open schoenen en kies voor schoenen van leer
 • wissel regelmatig van schoenen, trek schone sokken aan als u van schoenen wisselt
 • desinfecteer de schoenen met een schimmelwerend middel
 • was uw sokken op minimaal 60 graden
 • draag altijd slippers in openbare ruimtes zoals kleedkamers, douches, sauna’s en zwembaden

Wat kan Feeling4Feet doen?

Uw schimmelnagel(s) worden behandeld door deze dunner te frezen en u te adviseren over goede voetverzorging en het gebruik van anti-schimmelmiddelen. Het uiteindelijke resultaat en succes van de behandeling valt en staat met het consequent gebruik van deze producten in combinatie met een regelmatig bezoek aan de pedicure. Naast het behandelen van uw voeten is het dus ook belangrijk dat u uw schoenen en pantoffels behandelt en de maatregelen die hierboven zijn genoemd om een schimmelnagel te voorkomen in acht neemt. Wij benadrukken: een uitwendige behandeling van schimmelnagels resulteert zelden tot 100% genezing en het behandelproces vergt veel tijd en geduld.

De oorzaak van de stootnagel ligt meestal in een trauma net zoals bij een blauwe nagel. Als de nagel beschadigd wordt door bijvoorbeeld stoten of te kort knippen wordt de lengtegroei belemmerd doordat het nageluiteinde tegen de teentop aankomt. De top van de teen en het vetpolster is hoger en de nagel kan er niet overheen groeien, de nagel zal alleen in dikte toenemen. Ook na het loslaten van een trauma nagel kan er een nieuwe nagel ontstaan die een stootnagel vormt.

Wat kunt u zelf doen?

Geef uw tenen de ruimte in schoenen, vraag uw pedicure naar het juiste schoenadvies. Knip uw nagels niet te kort, vraag uw pedicure naar de juiste voetverzorging. Zorg ervoor dat u uw tenen goed beschermt met sokken tijdens het sporten. Een beschadigde nagel komt geregeld voor bij sporten zoals voetbal, tennis en wandelen.

Wat kan Feeling4Feet doen?

Tijdens de behandelingen zal ik  de stootnagel regelmatig dunner frezen en eelt dat is ontstaan door de druk van de nagel verwijderen. Met een stuk pleister kan geprobeerd worden om de teentop en het vetpolster naar beneden te drukken waardoor de nagel verder kan groeien. Als dit niet voldoende is kan een kunstnagel (gel/acryl) op de stootnagel de groei begeleiden.

Een tunnelnagel is een rondgroeiende nagel waarbij het vooraangezicht op een tunnel lijkt. Bij een goede verzorging hoeft deze aandoening niet voor problemen te zorgen. Een tunnelnagel kan een aangeboren aandoening zijn, maar ook op latere leeftijd worden verworven door het dragen van te smalle schoenen. Als de nagel niet goed wordt verzorgd of te rond groeit kunnen er drukplekken in de nagelwal optreden die uiteindelijk een eeltplek of likdoorn kunnen vormen. Dit geeft vervelende pijnklachten.
Bij een zeer rond groeiende nagelplaat kunnen de nagelwallen overgroeien door het vetpolster van de teen, doordat het weefsel om de nagel heen groeit zal dit veel ook pijn geven. Een ingroeiende nagel dreigt te ontstaan.

Wat kunt u zelf doen?

Helaas kunt u de vorm van de nagel niet erg beïnvloeden als deze aandoening is aangeboren. Bij een verworven aandoening geldt dat de aandoening voorkomen kan worden door het dragen van goed schoeisel.

Wat kan Feeling4Feet doen?

U krijgt  advies over hoe u het beste uw nagels zelf kunt knippen. Eelt en pitjes die door de drukkende randen zijn ontstaan worden verwijderd. De nagel wordt eerst dunner gefreesd, zodat deze ingekort kan worden. Een dunnere nagelplaat is gemakkelijker te knippen, maar ook het splijten van de nagel wordt voorkomen. Bij het dreigend ingroeien van de nagels kan de pedicure met behulp van een stukje C0poline met Betadine de nagel drukvrij leggen. Bij reeds ingegroeide nagels en infecties zal ik u verwijzen naar uw huisarts.

Wat kan uw huisarts doen?

Uw huisarts kan u adviseren over de behandeling van tunnelnagels. Bij hardnekkig ingroeiende nagels kunt u doorverwezen worden naar een chirurg die de randen van de nagels operatief kan verwijderen. Het is van belang dat de nagelmatrix, de wortel waar de nagelcellen zich bevinden, ook verwijderd wordt om opnieuw aangroeien te voorkomen.

Een voetwrat wordt veroorzaak door een virus. Dit virus is besmettelijk en kan door de poriën of via een kleine opening in de huid binnendringen. Het virus gedijt goed in zwembaden en sportzalen, waardoor een besmetting gemakkelijk opgelopen wordt. Draag in sauna’s, zwembaden en sportzalen daarom altijd slippers of ander schoeisel. De voetwrat lijkt enigszins op een bloemkooltje qua structuur, maar kan bij bedekking door een eeltlaag ook verward worden met een likdoorn. Likdoorn ontstaan op plekken waar plaatselijk veel druk wordt uitgeoefend, maar wratten kunnen overal op de voeten ontstaan. De klachten van een wrat op een plek waar druk onder de voet ontstaat, bij de hielpartij en de bal van de voet, kan gelijk zijn aan die van een likdoorn. Door de druk wordt de wrat naar binnen gedrukt en deze zal pijnlijke klachten geven.

Wat kunt u zelf doen?

Zoals hierboven omschreven is het voorkomen beter dan genezen en wordt i.v.m. de besmettelijkheid van voetwratten geadviseerd om in sauna, zwembad en sportzaal altijd schoeisel te dragen. Uw pedicure kan u doorverwijzen naar de huisarts voor behandeling van de voetwratten. Bij de drogisterij en apotheek zijn ook verschillende zelfzorgmiddelen te koop, deze zijn doorgaans erg prijzig, maar minder effectief dan de bevriezingsmethode van de huisarts of de chemische behandeling van de pedicure.

Wat kan Feeling4Feet doen?

Als er sprake is van een wrat zijn er twee mogelijkheden:

 • behandeling met de  HTC pen, door middel van verhitten wordt de wrat behandeld. Deze methode is niet 100% pijnloos maar aanzienlijk minder pijnlijk dan het bevriezen van wratten. De voordelen van deze behandeling is dat het echt werkt en na de behandeling kunt u direct lopen en schoenen dragen. In tegenstelling tot het bevriezen van de wrat bij de huisarts heeft u geen langdurige napijn.

  De ervaring leert dat men de pijn mee vindt vallen omdat het maar heel even is. Daarna is er geen napijn meer. De behandeling bestaat het aanstippen van de wrat, meestal is dit een paar keer. Soms is een kuur van 5 keer nodig. Dit gebeurt om de 3 a 4 dagen.

  Een tekort aan het mineraal zink kan de oorzaak zijn van het ontstaan van wratten. Door dagelijks de wrat in te smeren met zinkzalf pak je de wrat van buiten en van binnen aan. Zinkzalf droogt in en helpt daarmee de wrat te laten verdwijnen. Zinkzalf is ook aan te bevelen bij een behandeling met een htc-pen.

 • het aanleggen van een chemische pakking op het aangedane weefsel. Het weefsel van de wrat wordt hiermee verweekt en na enkele dagen zal de meeste hoornstof van de wrat eraf vallen. Indien nodig kan de behandeling herhaald worden. Deze behandeling is vrijwel pijnloos. Door de mogelijke aanwezigheid van haarvaatjes of zenuwtakjes zal de pedicure uw wrat niet weg snijden om een wondje te voorkomen.

 

 • Bij hardnekkige voetwratten is een combinatie van de beide behandelingen een mogelijkheid.

Wat kan uw huisarts doen?

De huisarts kan u adviseren over behandeling van een wrat. Een veel gebruikte methode is de behandeling met vloeibare stikstof, waarmee de wrat wordt aangestipt waarna deze bevriest. Er ontstaat een blaar onder de wrat en als de genezen is zal het blaardak met de wrat eraf vallen. Deze methode is zeer effectief, maar niet geheel pijnloos.

Zweetafscheiding onder voetzolen is een normale fysiologisch verschijnsel. De huid is een orgaan waardoor afvalstoffen met het zweet worden uitgescheiden. Emotionele gebeurtenissen kunnen dit soms verergeren, zoals mensen ook klamme handen kunnen hebben bij spanning, nervositeit en angst. Overmatige zweetafscheiding noemen we hyperhidrosis.

Sterk ruikende zweetvoeten (Bromhydrosis)

Als de vocht- en warmtehuishouding in schoenen niet optimaal is, kan er een onbalans ontstaan in de bacteriële huishouding van de huid van de voeten. Daardoor kunnen de voeten sneller gaan zweten en ontstaat er een onaangename geur. De voeten, sokken en schoenen zijn continu vochtig en de voeten voelen daardoor vaak koud aan.
De onaangename geur van zweetvoeten wordt veroorzaakt door bacteriën die zich thuis voelen in een vochtig en warm milieu en zich vermeerderen. Zonder zweterige voeten kunnen de bacteriën zich moeilijker voortplanten. Zolang ze in leven zijn veroorzaken de bacteriën geen klachten, maar als ze afsterven ontstaat de typische onaangename geur.
Tenslotte raakt de huid door de onnatuurlijke vochthuishouding ook nog eens extra gevoelig voor voetklachten als voetschimmel en nagelschimmel. De voeten kunnen week en bleek zijn, soms met bijbehorende afwijkingen zoals ‘putjeszolen’ (pitted keratolysis). Hierbij produceren de bacteriën op de huid onder bepaalde omstandigheden van warmte, zweet, broeien een enzym welke de hoornlaag aantast met kleine gaatjes tot gevolg.
Soms kan de reden van sterk ruikende zweetvoeten ook liggen in een andere oorzaak, bijv. een schildklier- of stofwisselingsziekte.

Wat kunt u zelf doen?

Het belangrijkste voor behandeling van zweetvoeten is om ze droog en schoon te houden, was ze goed met lauwwarm water, maar zonder zeep. Goed afdrogen is ook erg belangrijk. Na het drogen kunnen de voeten behandeld worden met een verzorgend middel, bijv. een bacterie- of schimmeldodend poeder.
Slecht, niet ademend schoeisel is ook één van de belangrijkste oorzaken. Draag luchtige schoenen. Sandalen en slippers zijn daar erg goed voor, kunststof schoenen juist weer niet. Ook dagelijks of meerdere keren per dag wisselen van sokken en schoenen is goed. Vermijd synthetische sokken, draag het liefst katoenen sokken in de zomer en wollen sokken winter.

Wat kan Feeling4Feet voor u doen?

De oorzaak van overmatig zwetende voeten kan ik niet wegnemen, maar in de praktijk zijn er meerdere producten verkrijgbaar die de onaangename geur van de voeten en schoenen kunnen bestrijden. 

Wat kan uw huisarts doen?

Bij hyperhydrosis kan uw huisarts u adviseren en eventueel verder verwijzen.

Feeling4Feet voetstappen

Het voorkomen van voetproblemen is altijd beter dan genezen, maar wat kunt u daarbij zelf doen? Een veel voorkomende oorzaak van voetproblemen is verkeerd schoeisel. Maar waar moet u allemaal op letten als u schoenen aanschaft? Feeling4Feet geeft u graag enkele tips, hier leest u meer over schoenadvies.

Naast goed schoeisel is ook goede zorg van groot belang om uw voeten gezond te houden. Door regelmatig aandacht te schenken aan de verzorging van uw voeten, blijven ze zo lang mogelijk gezond en in conditie. Feeling4Feet geeft u graag enkele tips, hier leest u meer over voetverzorging.

Blijf niet lopen met voetproblemen

Er is altijd een oplossing

Scroll naar boven